Koffie, keramiek én champagne
Wat hebben koffie, keramiek en champagne met elkaar gemeen? Het waren de ingrediënten voor de eerste CCB-bijeenkomst van 2020. Conclusie: beter had het nieuwe CCB-jaar niet kunnen beginnen.
Waar een fotoklus toe kan leiden… Bestuurslid Ed Mutsaers van CCB kwam twee jaar geleden voor een opdracht terecht bij Sundaymorning@ekwc in de voormalige leerfabriek in Oisterwijk. Hij hield de plek in zijn achterhoofd voor een CCB-bijeenkomst. Het werd de locatie voor de nieuwjaarsreceptie.
Koffiebranden, dat luistert nogal nauw
En de ontvangst, die was figuurlijk, maar ook letterlijk warm. Alle CCB’ers werden namelijk verwelkomd met koffie. Een goeie bak koffie welteverstaan. Professioneel koffiebrander Jeroen Rozema toverde cappuccino’s en dubbele espresso’s uit zijn indrukwekkende machine. En vertelde vervolgens over Rozema & Van Schijndel, het bedrijf dat hij in 2015 met compagnon Jorg van Schijndel startte in de voormalige leerfabriek. “We hadden minder lol in ons werk en wilden iets met onze handen doen”, was de simpele verklaring van Jeroen. Het duo zich om tot koffiebranders en Rozema & Van Schijndel was geboren. Uit het verhaal van Jeroen werd duidelijk: koffiebranden, dat luistert nogal nauw. Jeroen vergeleek het met het roosteren van pijnboompitten. “Er gebeurt heel lang niets. Dan kijk je even niet naar je pan en ineens zijn die pijnboompitten zwart. Bij koffie geldt hetzelfde: aan het einde gaat het branden heel snel.”
Het onmogelijke wordt mogelijk
Van koffie naar keramiek. Sundaymorning@ekwc is namelijk hét kennis- en ontwikkelcentrum voor keramiek. Dag en nacht geopend, waardoor het in feite altijd zondag is op deze plek. De technische en artistieke mogelijkheden van keramiek verkennen: dat is de missie van Sundaymorning@ekwc. Kunstenaars, ontwerpers en architecten van over de hele wereld kunnen er tegen betaling terecht om drie maanden lang te experimenteren met keramiek. “Het onmogelijke wordt hier mogelijk gemaakt”, zei een van de gidsen tijdens de indrukwekkende rondleiding waarbij de CCB-leden bijna alle ekwc-ruimtes te zien kregen. Dat bleek: zo had een kunstenaar zijn Pontiac omgezet in klei. De auto reed nog echt ook.
Een goed CCB-jaar
De tour eindigde bij de ruimtes waar een deel van de eindresultaten te zien was. Van vazen tot een boek met keramiekkaft: alles was even mooi. Stof tot napraten, zo bleek tijdens de afsluitende borrel. CCB-voorzitter Robert Essenstam beloofde dat 2020 weer een goed CCB-jaar zou worden bomvol interessante bijeenkomsten. Als die van hetzelfde niveau zijn als het CCB Café, komt het wel goed…