CCB Inspireert: Jan-Willem Wits
We hebben een bijzonder interessante CCB Inspireert op de agenda. We hebben een avond gepland met Jan-Willem Wits die als woordvoerder van Johan Remkes de meest gebelde woordvoerder van Nederland werd. Hij neemt ons mee in zijn bijzondere verhaal, deelt zijn ervaringen en de beste learnings.
Wie is Jan-Willem
Jan-Willem Wits (1968) begon na zijn studie theologie, en een gesneuvelde poging om kloosterling/priester te worden, in het communicatievak. Hij werd de eerste perschef van het aartsbisdom Utrecht en maakte daarna de verrassende overstap naar het bedrijfsleven, als woordvoerder van EY. De accountancysector die altijd een wat grijs imago had, kwam onder vuur te liggen door boekhoudschandalen. Daardoor werd reputatiemanagement in zijn werk steeds belangrijker. Hij keerde weer even terug naar de Rooms-Katholieke Kerk als hoofd communicatie van de Bisschoppenconferentie en maakte daar het overlijden van paus Johannes Paulus II mee, een internationaal mediaspektakel. Daarna werkte hij onder meer voor het Verbond van Verzekeraars en kwam in 2010 bij KPMG terecht, aan de vooravond van een periode vol affaires en schandalen. In 2014 begon hij voor zichzelf met een grote diversiteit aan opdrachtgevers, van brancheverenigingen tot bedrijven en van kloosters tot organisaties in het sociaal domein. Woordvoering, crisiscommunicatie en strategisch advies maar ook gewoon schrijfklussen behoren tot zijn dagelijkse werk. Daarnaast heeft hij een wekelijkse column in het Nederlands Dagblad en komt hij regelmatig op radio en televisie als communicatie-expert. In 2023 was hij woordvoerder van Johan Remkes en het Landbouwakkoord. Dat leverde hem de 34ste plek op in de top 50 smaakmakers op het gebied van marketing en communicatie van het vakblad Adformatie.
Medio juli 2022 kreeg Jan-Willem een telefoontje van de directeur communicatie van het ministerie van LNV. “Heb je nog vakantieplannen?” Toen dat niet het geval bleek, werd hij gevraagd om woordvoerder van Johan Remkes te worden. Binnen een paar dagen was het gepiept en kon hij aan de slag met het team dat Remkes ondersteunde met de gesprekken die hij in augustus zou voeren met boerenorganisaties, bewindspersonen en andere partijen in de agrarische sector. Maar hoe regel je binnen twee weken acht gesprekken met ministers, ceo’s en directeuren die op dat moment allemaal op de camping zitten?! Die zomer trok een media-karavaan in het kielzog van de gesprekken mee. Bij de presentatie van Remkes’ eindrapport zaten er meer dan honderdvijftig journalisten in de zaal, waaronder tien cameraploegen. Daarmee was het de drukstbezochte persconferentie uit Remkes’ loopbaan. “Ze maken er wel een toestand van”, zei de oud-bewindsman toen Jan-Willem aankondigde dat de NOS de persconferentie live zou uitzenden.. Het Landbouwakkoord was het logische vervolg van Jan-Willems betrokkenheid bij de Remkes gesprekken. Zeven maanden werd er vergaderd. De mediamomenten waren een stuk schaarser dan bij Remkes maar wel werd er aan alle kanten gelekt. In de Haagse villa Ockenburg vond de langste vergadering uit de politieke geschiedenis plaats, die midden in de nacht werd onderbroken door de minister-president die ‘toevallig in de buurt was’. Ook ruim twintig journalisten brachten de nacht door bij de villa, regelmatig voorzien van eten en drinken (een gratis tip van Jan-Willem: zorg altijd dat de catering voor de pers goed op orde is, daar maak je vrienden mee). Uiteindelijk klapte het Landbouwakkoord met de finish in zicht, tot grote frustratie van bijna alle deelnemers. Jan-Willem neemt ons mee achter de schermen, vertelt over de mediastrategie en gaat ook in op de bijzondere veiligheidsmaatregelen die nodig waren om alles in goede banen te leiden. Hij kijkt zelf met veel plezier terug op een jaar onder boeren en bewindspersonen die hem tot misschien wel de meest gebelde woordvoerder van Nederland maakte. Schrijf je nu in, het aantal plaatsen is beperkt.
Programma
19:00 uur: Welkom / inloop
20:00 – 21.00 uur: Jan-Willem Wits
21.00 uur: Napraten en bourgondische borrel
22.30 uur – einde
Niet-leden betalen 39,- euro
Locatie: Hostel Roots
Roots basement bar is een van de bijzonderste plekken van het hostel. Roots Basement Bar ligt onder straatniveau en fungeerde 100 jaar geleden als bankkluis. Nu kan je er genieten van CCB insipireert. Hostel Roots ligt op steenworp afstand van Tilburg Centraal Station.
Stationsstraat 41
5038 EC Tilburg
Google Maps → Klik hier
Aanmelden
Schrijf je in via deze pagina. Dit kan tot en met 26 maart. Als je je inschrijft, gaan we ervan uit dat je komt. Afmelden kan tot uiterlijk woensdag 27 maart 09.00 uur en uitsluitend per e-mail naar: info@communicatieclub.nl. Toegang voor leden is gratis, introducés betalen €39,-. Nodig dus gerust mensen uit je netwerk uit die nog geen lid van CCB zijn! Voor introducés die zich in 2024 als lid aanmelden voor CCB, geldt dat de kosten voor deze bijeenkomst in mindering worden gebracht op de lidmaatschapskosten.